Herbata to prawdopodobnie najstarszy trunek znany ludzkości, który do dziś jest parzony i spożywany w różnych sytuacjach. Najstarsze dowody na stosowanie herbaty pochodzą z Chin i mają kilka tysięcy lat.
Według pewnej legendy chiński cesarz Shen Nong w trzecim tysiącleciu przed naszą erą przez przypadek odkrył herbatę, gdy do garnka z gotującą się wodą wpadło mu kilka listków z drzewa. Unoszący się zapach zaintrygował Shen Nonga i gdy tylko spróbował tak powstałego trunku uznał, że jest on bardzo przyjemny i kojący. Tak o to wypił on pierwszą herbatę w historii ludzkości.
Historia ta jest w Chinach powszechnie uważana za źródło stosowania, a także uprawy herbaty, jednak nie ma dowodów na to, że jest to fakt. Konkretne, historyczne dowody na istnienie herbaty pochodzą również z Chin, z szóstego wieku przed Chrystusem. Znany na całym świecie filozof i uczony Lao Tse pisał o korzyściach i potencjale herbaty, która w tamtych czasach była wykorzystywana głównie w medycynie do leczenia różnych dolegliwości. Fakt, że Lao Tse już wówczas szczegółowo opisał te zastosowania terapeutyczne herbaty, sugeruje, że jej zastosowanie nie było nowe, lecz od dłuższego czasu ugruntowane.
Jak widzimy, kultura herbaty w Chinach na przestrzeni wieków rozwijała się wspaniale. Już za panowania dynastii Tang, między 619 a 907 r. p.n.e., herbata zyskała popularność w chińskim społeczeństwie. Mało tego, zyskała ona na znaczeniu tak bardzo, że powstały specjalne szkoły herbaciane i opracowano różne metody jej przygotowania. W IX wieku n.e. chińscy mnisi sprowadzili herbatę do Japonii, gdzie również stała się częścią codziennego życia mieszkańców. Stamtąd najpierw podbiła Koreę, a później inne części świata, dzięki czemu herbata jest dziś najbardziej rozpowszechnionym napojem na Ziemi.
Czy Konopie Mogły Być Jednymi z Pierwszych Roślin Herbacianych?
Nie jesteśmy w stanie dokładnie zdatować historii użycia konopi jako rośliny herbacianej. Pewne jest jednak, że sięga ona wielu wieków wstecz. Podobnie jak w przypadku w ogóle herbaty, najwcześniejsze ślady stosowania herbaty konopnej znaleziono również w Azji, szczególnie w Chinach i Indiach.
Terapeutyczne zastosowanie konopi jest również częścią popularnej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) i uważa się, że podawano ją również w postaci herbaty. To samo dotyczy indyjskiej tradycji ajurwedyjskiej, gdzie konopie były również składnikiem napojów. Do jej przygotowania, w zależności od jakości i rodzaju herbaty, wykorzystuje się liście lub kwiaty rośliny konopi, lub jedno i drugie. Możemy więc z całą pewnością założyć, że herbata konopna na początku była również zwykle pijana w kontekście medycznym, a dopiero później stała się napojem, jaki stosujemy do dziś.
Z biegiem czasu człowiek używał i badał właściwości lecznicze wielu roślin, a z czasem także ich właściwości odurzające. Najprawdopodobniej większość z nich była kiedyś częścią herbaty, która mogła wywoływać różne efekty, będące mniej lub bardziej przydatne dla ludzi. Konopie były prawdopodobnie prawdziwym zrządzeniem losu, ponieważ historia pokazuje, że istnieje wiele świadectw na temat prozdrowotnego potencjału rośliny konopi. Historyczne zapisy z Europy i z każdego zakątka świata wskazują na konsumpcję herbaty konopnej w prawie wszystkich kulturach.
Najprostszy i Najbardziej Naturalny Ekstrakt
Technicznie rzecz biorąc, herbata jest najprostszą metodą uzyskania ekstraktu z roślin. Ekstrakt (łac. ex = z & trahere = wyciąg) jest niczym innym jak wyciągiem składników z rośliny. Oczywiście dzisiaj mamy wiele innych metod ekstrakcji. Rozpuszczanie substancji roślinnych za pomocą alkoholu jest również praktykowane od kilku stuleci, ale w porównaniu z herbatą jest raczej nowe i znacznie mniej powszechne. Obecnie ekstrakty są wytwarzane poprzez ekstrakcję CO2 lub przy użyciu innych rozpuszczalników i bardziej zaawansowanych technicznie procesów.
Jednak żadna metoda nie jest tak naturalna, jak rozpuszczanie substancji z liści, kwiatów lub innych części roślin za pomocą wody. Zasadniczo taka ekstrakcja odbywa się automatycznie każdego dnia na zewnątrz, gdy na przykład liść z drzewa lub innej rośliny wpada do kałuży. Nawet krople deszczu zabierają ze sobą cząsteczki z roślin, z którymi się stykają.
Rytuał i Aromaterapia
Przygotowanie i delektowanie się herbatą zawsze miało charakter ceremonialny. Już podczas przygotowania takiego trunku zazwyczaj przychodzi spokój, jesteśmy w pełni skoncentrowani na tym, co robimy i wykonujemy niejako tysiącletni rytuał. Łączymy się w tym samym czasie z przeszłością, a także z naturą.
Pachnąca para jest pierwszą rzeczą, którą zauważamy podczas picia herbaty. Już samo to ma działanie aromaterapii. W życiu codziennym ledwo dostrzegamy je świadomie, a mimo to czujemy się komfortowo i bezpiecznie, mając w dłoni gorący kubek, z którego wydobywa się przyjemny zapach.
Chociaż czysta herbata konopna nie pachnie ani nie smakuje owocowo ani słodko, większość ludzi odczuwa bardzo przyjemny zapach i smak. Jeśli zbyt długo się ją gotuje, może stać się zbyt gorzka, ale w przeciwnym razie smakuje łagodnie, roślinnie i lekko pikantnie. Można powiedzieć, że kojące właściwości konopi znajdują odzwierciedlenie w aromacie herbaty.
Herbata Zawiera Pełne Spektrum Substancji Czynnych Rośliny
Podczas zaparzania gorącą wodą bardzo delikatnie rozpuszczamy składniki aktywne z konopi. Temperatura parzenia takiej herbaty jest zbyt niska, aby zaszkodzić substancjom, więc w pewnym sensie otrzymujemy pełne spektrum aktywnych składników konopi, bynajmniej tych, które są rozpuszczalne w wodzie. Jeśli dodamy do herbaty odrobinę ciepłego mleka, to dodatkowo rozpuszczą się składniki lipofilne, czyli te, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Tak więc, jeśli znasz działanie olejów CBD o pełnym spektrum działania, możesz również uzyskać obraz potencjału herbaty konopnej. Podczas gdy przyjmowanie oleju CBD jako lekarstwa, w postaci kropli, sprayu, czy kapsułki to bardzo modernistyczne podejście do przyjmowania kannabinoidów rośliny konopi, picie herbaty konopnej jest starożytnym rytuałem, który przybliża nas do rośliny, wewnętrznego spokoju i nas samych.
Z powodu ograniczeń prawnych i prohibicji konopie straciły na wartości i uznaniu również jako roślina herbaciana. Rosnąca międzynarodowa liberalizacja konopi indyjskich i produktów konopnych sprzyja ponownemu odkryciu herbaty konopnej. Konopie przeżywają swego rodzaju renesans, wspierany przez rosnące zainteresowanie marihuaną jako naturalnym lekiem.
Tendencja ta w nadchodzących latach prawdopodobnie się utrzyma, a herbata konopna zyska na popularności. Mamy nadzieję, że wkrótce legalna uprawa konopi na własny użytek da nam wyjątkową szansę na przeżycie czegoś niezwykłego. Liście, które wydają się nieodpowiednie do palenia lub do waporyzatora, mogą stać się domową herbatą. Bliski kontakt z rośliną poprzez ogrodnictwo i pielęgnację tworzy specjalny związek, który może również pozytywnie wpłynąć na przyjemność i efekt herbaty.