nasiona marihuany, nasiona konopi, thc-thc

Dekarboxylacja – herbata z cannabisu jako alternatywa dla palenia

Medyczna marihuana nie musi wcale być palona lub przyjmowana w formie tabletek, ale może być przyrządzona jako herbata do picia. Aby zawarte w cannabisie cannabinoidy mogły się prawidłowo rozpuścić w herbacie, należy zwrócić uwagę na pewne kwestie. Jeśli taką herbatę z cannabisu przyrządzimy w odpowiedni sposób, to około jednej dziesiątej cannabinoidów z użytych pąków cannabisu trafi do naszego krwiobiegu i w ten sposób uzyskamy wymagane poczucie haju.

Jeśli otrzymamy zalecenie od lekarza na pąki marihuany, to musimy wiedzieć, że cannabinoidy zawarte w tej roślinie nie są w niej zawarte w swojej czystej formie, ale są w niej zamknięte w postaci kwasów karboksylowych, które są uwalniane pod wpływem wysokich temperatur, czyli rzez spalanie, waporyzację albo wygotowanie w wodzie.

Aby nastąpiło pożądane działanie cannabisu, jego składniki muszą najpierw zostać chemicznie zmienione, co następuje w trakcie tak zwanej dekarboksylacji.

Z kwasów karboksylowych THCA i CBDA podczas tego procesu jest uwalniany jeden molekuł tlenku węgla, przez co powstają związki THC i CBD. W tym celu można wybrać pomiędzy dwoma metodami.

Metoda 1: (przed przygotowaniem herbaty) kwiaty cannabisu umieszczamy na dziesięć minut w piekarniku rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza, po czym umieszczamy je w naczyniu i zalewamy gorącą wodą.

Metoda 2: (podczas przygotowywania herbaty) gotujemy kwiaty cannabisu w wodzie.

Należy już wcześniej zdecydować, czy dekarboksylacja ma nastąpić przed czy w trakcie przygotowywania herbaty. Jeśli przygotowujemy ją Metodą 1 to:
po wyjęciu kwiatów z piekarnika zalewamy je około 250 mililitrami gorącej wody i odstawiamy ją pod przykryciem na 15 minut. THC nie rozpuszcza się w wodzie, potrzebujemy więc tłustej substancji, której dodamy do herbaty, Może to być łyżeczka oleju kokosowego, śmietanki, czy masła.

Jeśli decydujemy się na Metodę 2 to:
gotujemy kwiaty cannabisu w zakrytym naczyniu w około 400 mililitrach wody. Wcześniej dodajemy jednak tak jak w pierwszym przypadku łyżeczkę jakiegoś tłuszczu, po czym całość gotujemy przez godzinę czasu.

Samą dawkę kwiatów cannabisu należy wcześniej skonsultować z lekarzem. Zaleca się jednak zawsze zacząć małą dawką, aby nasze ciało mogło przywyknąć do działania cannabisu/herbaty. Jej działanie następuje dopiero po upływie 90 minut.

Herbatę z cannabisu można pić na ciepło jak i na zimno i można ją wzbogacać na przykład mlekiem migdałowym, czy sojowym albo miodem. Do świeżo przygotowanej herbaty można dodać także startego imbiru albo wyciśniętej cytryny. Należy ją przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni.

Taka herbata pomaga szczególnie przy takich dolegliwościach, które dotyczą bezpośrednio naszego układu pokarmowego. Mogą to być mdłości, wymioty, skurcze żołądka. Ponadto taka herbata wspomaga i reguluje przewód pokarmowy oraz wspomaga apetyt. Oprócz tego uspokaja nasz układ nerwowy i pomaga nam poradzić sobie lepiej ze stresem. Zwalcza różne rodzaje bólu.

Każdy pacjent przed zażyciem jakiegokolwiek leku powinien zapoznać się z jego skutkami ubocznymi. Tak jest też w przypadku cannabisu, gdyż każdy organizm jest inny i każdy inaczej reaguje. Herbata konopna może przede wszystkim spowodować nasilone lub zmniejszone działanie niektórych leków. Należy skonsultować się więc z lekarzem.

W sklepach dostępna jest herbata konopna jednak bez znacznej zawartości THC równej 0,2 procenta, która nie wywoła żadnego haju. Należy zwracać uwagę, aby taka herbata pochodziła z ekologicznych upraw, wtedy mamy pewność, że nie będzie zanieczyszczona opryskami bądź pestycydami.

nasiona marihuany, nasiona konopi, thc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

olej cbd

nasiona marihuany, nasiona konopi


Ta witryna jamaica.com.pl wykorzystuje pliki cookies.