To wspaniały przepis, który łączy w sobie smaki brokułów, boczku, przegrzebek i konopi. Delikatny smak oleju z nasion konopi wchodzi w wspaniałą symbiozę z brokułami. Wskazane jest użycie do tego odmiany o łagodnym orzechowym aromacie.
Podane do tego crostini z carpaccio z flambirowanych Pernodem przegrzebek, dodatkowo uszlachetniliśmy prażonymi i obranymi nasionami konopi. Do posmarowania crostini użyliśmy lekko solonego masła z kremem purée z liści konopi. Można również użyć masła w czystej postaci, zmieszanego z pesto konopnym.
Zupa Brokułowa z Boczkiem
Składniki na 2 porcje
- 300g brokuł
- 200ml śmietanki
- 200ml mleka
- 200ml bulionu warzywnego
- 125g boczku, najlepiej Pancetta
- 2 cebule
- Sól górska
- Czarny pieprz
- Olej z nasion konopi do podania
Przygotowanie
Brokuły kroimy na mniejsze kawałki, obieramy cebule i kroimy w kosteczkę, tak samo robimy z boczkiem. Następne boczek wrzucamy do rozgrzanego garnka i podsmażamy, dodajemy cebule i pozostawiamy, żeby się zeszkliła. Teraz dodajemy brokuły, chwilę podsmażamy i dodajemy mleko, śmietankę oraz bulion.
Całość przygrywamy pokrywką i pozostawiamy na wolnym ogniu na około 30 minut, żeby się lekko gotowało. Po 30 minutach całość blendujemy na gładką masę i przecedzamy przez drobne sitko. Jeśli zupa jest za gęsta, można ją rozrzedzić dolewając odrobinę mleka, jeśli jest za rzadka, można jeszcze ją chwilę zredukować, od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem doprawiamy zupę solą i pieprzem, a na talerzu polewamy ją odrobiną oleju z nasion konopi.
Crostini z Carpaccio z Przegrzebek
Składniki na 2 crostini
1 bagietka bądź 1 ciabatta
4 przegrzebki
Odrobina masła klarowanego do przysmażenia
1 łyżka masła
1cl Pernodu
Solone masło bądź masło konopne do posmarowania crostini
Drobno pokrojone pomidorki
Rzeżucha
Obrane i podprażone nasiona konopi
Przygotowanie
Pieczywo kroimy i przypiekamy w tosterze bądź na patelni. Jeszcze ciepłe pieczywo smarujemy masłem.
Na patelnię dajemy masło klarowane i roztapiamy, wrzucamy przegrzebki i smażymy przez około 2 minuty (po 1 minucie z każdej strony), przy czym cały czas polewamy przegrzebki gorącym tłuszczem. Przed ściągnięciem z ognia dodajemy odrobinę masła, które szybko zbrązowieje, dodając przegrzebkom lekko orzechowego aromatu. Wlewamy Pernod i flambirujemy do momentu, aż cały płyn wyparuje.
Kroimy przegrzebki na cienkie plasterki, układamy na crostini i dekorujemy pomidorkami, prażonymi nasionami konopi oraz rzeżuchą.
Smacznego